Hur många – och vilka var de?
Över en miljon, möjligen så många som 1,3 miljoner utvandrade från Sverige från mitten av 1800-talet och 1930. Hur många som emigrerade beror på vilken period man ser på, och det är omöjligt att ge en exakt siffra på hur många de var.
I dag är det Skatteverket som registrerar befolkningen i Sverige, men ända fram till 1991 var det prästerna som hade ansvar för folkbokföringen. Innan man flyttade skulle man gå till prästen och skaffa ett flyttningsbetyg, och prästerna förde från 1800-talet flyttningslängder över vem som flyttat in till församlingen och vem som flyttat ut. Prästerna förde också obefintlighetsboken över personer som inte befann sig i församlingen, men som inte tagit ut flyttningsbetyg. I Emigranter registrerade i svenska kyrkoböcker är även personer i obefintlighetsboken registrerade. Statistiska Centralbyrån fick uppgifter om hur många som utvandrat från alla landets präster. Utöver den officiella statistiken finns även ett antal emigranter som inte blivit registrerade. I vissa fall har samma person utvandrat, återvänt och utvandrade igen – och finns då med två gånger.
Illegal utvandring
Inte alla fick flyttningsbetyg från prästen. Var man värnpliktig och inte avtjänat sin värnplikt fick man inte åka. Det var vanligt att pappan i en familj åkte över till Amerika och skaffade jobb och bostad och att resten av familjen kom efter. Man fick dock inte sticka i väg utan att ens familj visste om det. Det fanns ändå ett okänt antal, möjligen så många som 20 %, som åkte utan flyttningsbetyg.
Copyright – Emiweb